Kluski śląskie

4.99 (167 ocen)

Wprawdzie przepisów na śląskie jest już mnóstwo i wszystkie prawie takie same, ale pozwolę sobie dołożyć jeszcze jeden

Składniki:

  • 1 kg surowych obranych i umytych ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, odlałam, odparowałam i po przestudzeniu przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Jeśli ktoś nie dysponuje praską, powinien zmielić je w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Mogą być w tym momencie ciepłe, byle nie gorące, bo jajko się zetnie.
  • 2. Ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię, po czym podzieliłam je nożem na cztery części. Jedną część wyjęłam i odłożyłam na bok, a w to miejsce nasypałam mąkę ziemniaczaną. Dodałam wybite ze skorupki jajko i wszystko razem, łącznie z odłożoną wcześniej częścią ziemniaków, zagniotłam ręką na jednolite ciasto.
  • 3. Uformowałam w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobiłam palcem zagłębienie, odkładałam je na deskę do krojenia. Taka „dziurka” świetnie napełnia się sosem, którym polewamy kluski.
  • 4. W dużym garnku nastawiłam wodę, a kiedy się zagotowała, posoliłam ją i wlałam ok. 2 łyżek oleju. Na wrzątek wrzuciłam uformowane kluski, a kiedy wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze ok. 1,5 minuty. Zawsze dobrze jest wyjąć jedną sztukę i spróbować czy już jest dobra.
  • 5. Moje kluski podałam z wieprzowiną z pieczarkami i buraczkami ze słoika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować