Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, odlałam, odparowałam i po przestudzeniu przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Jeśli ktoś nie dysponuje praską, powinien zmielić je w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Mogą być w tym momencie ciepłe, byle nie gorące, bo jajko się zetnie.
2.Ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię, po czym podzieliłam je nożem na cztery części. Jedną część wyjęłam i odłożyłam na bok, a w to miejsce nasypałam mąkę ziemniaczaną. Dodałam wybite ze skorupki jajko i wszystko razem, łącznie z odłożoną wcześniej częścią ziemniaków, zagniotłam ręką na jednolite ciasto.
3.Uformowałam w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobiłam palcem zagłębienie, odkładałam je na deskę do krojenia. Taka „dziurka” świetnie napełnia się sosem, którym polewamy kluski.
4.W dużym garnku nastawiłam wodę, a kiedy się zagotowała, posoliłam ją i wlałam ok. 2 łyżek oleju. Na wrzątek wrzuciłam uformowane kluski, a kiedy wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze ok. 1,5 minuty. Zawsze dobrze jest wyjąć jedną sztukę i spróbować czy już jest dobra.
5.Moje kluski podałam z wieprzowiną z pieczarkami i buraczkami ze słoika.
Komentarze