KLUSKI ŚLĄSKIE

5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Dodatek do mięs, sosu grzybowego jak również dobrze smakują polane masełkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    25 dag mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól
    masło do polania
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie.
    2. Tłuczkiem do ziemniaków utłuc.
    3. Ciepłe przepuścić przez praskę
  • image-1srht34 2. Do ciepłej masy ziemniacznej dodać jajka i mąke ziemniaczaną, wyrobić na gładką masę.
  • image-1go2bb5 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, na środku zrobić wgłębienie.
  • 4. Wkładać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze ok.2 minuty. Wyciagać łyżką cedzakową, polać roztopionym masłem lub innym tłuszczem.
    Podawać z sosem mięsnym lub grzybowym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować