Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć.
Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić.
2.Kluski :
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać.
Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto.
4.Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
5.Okrasa :
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć.
Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć.
Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką.
Komentarze