kluski śląskie

4.48 (191 ocen)

Kluski śląskie z mięsem mielonym

Składniki:

  • Kluski
    ziemniaki ugotowane - 1,90 kg
    mąka ziemniaczane - 310 g
    jajko całe - 1 szt
    białka jaj - 2 szt
    Farsz :
    mięso mielone - 400 g
    cebula - 1 szt
    tłuszcz do smażenia
    sól i pieprz
    Do okraszenia:
    boczek surowy
    cebula
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Kluski śląskie z mięsem mielonym 1. Farsz
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
    Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć.
    Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić.
  •  Kluski śląskie z mięsem mielonym 2. Kluski :
    Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać.
    Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto.
  •  Kluski śląskie z mięsem mielonym 3. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę.
  •  Kluski śląskie z mięsem mielonym 4. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
    Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 5. Okrasa :
    Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć.
    Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć.
    Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką.


    Z tej porcji wyszło 45 klusek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować