Klops z jajkiem i kiszoną kapustą

3 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniała i niedroga w wykonaniu pieczeń, która ładnie prezentuje się na stole, będzie więc doskonałą alternatywą na rodzinny, świąteczny obiad. Można podać ją na ciepło, zaraz po upieczeniu z ziemniakami i sosem, lub na zimno, do chleba z dodatkiem chrzanu lub musztardy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -60 dag mięsa mielonego z udźca indyka
    -25 dag kiszonej kapusty
    -4 ugotowane na twarde jajka
    -1 surowe jajko
    -1 mała cebulka
    -1 płaska łyżeczka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -1 łyżka chrzanu tartego
    -2 łyżki bułki tartej (u mnie bezglutenowa)
    -świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Klops z jajkiem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
  • 2 2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski razem ze wszystkimi składnikami z wyjątkiem ugotowanych jajek. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ręcznie przez 5 minut.
  • 3 3. Połowę masy mięsnej przekładamy do keksówki i dokładnie dogniatamy, tak aby była równomiernie ułożona. Na wierzchu wzdłuż keksówki układamy obrane jajka w całości. Przykrywamy pozostałym mięsem, dociskamy, aby połączyło się z dolną warstwą. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować