Wspaniała pieczeń z kaczki z dodatkiem kaszy jaglanej, która dzięki brukselce i jajku pięknie wygląda w przekroju. Można ją podać na każdą okazję, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
3 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
-4 udka z kaczki
-0,5 kg wątróbki z kaczki
-1 saszetka kaszy jaglanej (100 g)
-14 brukselek
Kaczy klops z jajkiem i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wrzucamy do wrzątku i gotujemy 12 minut. Brukselki zalewamy wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy 7 minut od momentu zagotowania wody. 4 jaja gotujemy na twardo.
2.Oczyszczone udka z kaczki oraz wątróbkę zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. Studzimy. Po ostudzeniu mięso obieramy z kości (skórkę również zostawiamy do pieczeni). Mięso, wątróbkę i skórki z kaczki bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, 2 surowe jaja, kaszę, majonez oraz musztardę. Ręcznie zagniatamy na gładką masę (ugniatamy mocno przez około 5 minut).
3.Połowę masy wykładamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki. Dokładnie wygładzamy. Po środku układamy jajka. Po bokach brukselki.
4.Wykładamy pozostałą masę dokładnie dociskając i wygładzając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez godzinę. Podajemy na ciepło lub na zimno, przed podaniem dekorując pomidorkami. Smacznego!
Komentarze