Bardzo łatwa i tania w przygotowaniu pieczeń, która ma same zalety- wygląda ładnie i smakuje przepysznie. Doskonale sprawdzi się na Wielkanocnym stole oraz wszelkiego rodzaju uroczystościach. Smaczna na ciepło jak i na zimno.
Klops z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucamy do miski, wbijamy surowe jajko. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, musztardę, przyprawę uniwersalną i świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie zagniatamy na jednolitą masę.
2.Połowę masy zagniatamy w prostokąt. Po środku układamy obrane i ostudzone jajka. Przykrywamy kolejną połową masy mięsnej i dokładnie zagniatamy, żeby się nie rozpadło. Ostrożne wkładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową, lub na blachę do pieczenia.
3.Klops na wierzchu dokładnie nacieramy kolejno: majerankiem, słodką papryką i curry.
Komentarze