Klops z jajkiem

5 (154 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo łatwa i tania w przygotowaniu pieczeń, która ma same zalety- wygląda ładnie i smakuje przepysznie. Doskonale sprawdzi się na Wielkanocnym stole oraz wszelkiego rodzaju uroczystościach. Smaczna na ciepło jak i na zimno.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    -1 cebula
    -1 surowe jajko
    -2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    -3 jajka ugotowane na twardo
    -6 łyżek bułki tartej
    -1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    -duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
    -po jednej płaskiej łyżeczce: majeranku, papryki słodkiej i curry
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Klops z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy surowe jajko. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, musztardę, przyprawę uniwersalną i świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie zagniatamy na jednolitą masę.
  • 2. Połowę masy zagniatamy w prostokąt. Po środku układamy obrane i ostudzone jajka. Przykrywamy kolejną połową masy mięsnej i dokładnie zagniatamy, żeby się nie rozpadło. Ostrożne wkładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową, lub na blachę do pieczenia.
  • 3. Klops na wierzchu dokładnie nacieramy kolejno: majerankiem, słodką papryką i curry.
  • 4. Pieczemy przez 50 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować