PIECZEŃ RZYMSKA-KLOPS z jajkiem

4.5 (167 ocen)

Pieczeń rzymska – klops- to rodzaj pieczonego mięsa mielonego z dodatkiem kilku składników. Można ją wzbogacić o dodatek ugotowanych jaj. Taka pieczeń jest smaczną alternatywą dla mielonych kotletów. Można ją podawać na gorąco do obiadu z sosem bądź na zimno jako dodatek do pieczywa.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    1łyżeczka majeranku
    3-4 jajka na twardo
    1 surowe jajko
    bułka tarta 8 łyżek
    pierz, sól
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Pieczeń rzymska-klops z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń rzymska 1. Posiekać cebulę i czosnek. Dodać do mięsa razem z surowym jajkiem, przyprawami i sześcioma łyżkami bułki tartej. Dokładnie wyrobić. Ugotować 3-4 jajka na twardo. Formę keksową posmarować olejem, obsypać bułka tartą , przełożyć połowę mięsnej masy. Wzdłuż środka łyżką zrobić wgłębienie, ułożyć jajka jedno obok drugiego po długości,
  • pieczeń rzymska 2. przykryć resztą mięsnej masy. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu zlać powstający w czasie pieczenia płyn.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować