Kisiel morelowy z chabrami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bez cukru pyszny kisiel obłędny w smaku bo z owoców a nie z proszku. Morelowy ze śmietaną, chrupiącymi migdałami i chabrami które sama nazbierałam. Wierzcie mi kisiel jest grzechu wart. Taki smak mojego dzieciństwa zamknięty w słoiczku który może być też na wynos.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kisiel:

    40 dkg moreli
    200 ml wody
    1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej

    pozostałe:

    3 morele
    1 łyżeczka miodu
    100 ml śmietany kremówki 36 %
    1 łyżka płatków migdałowych uprażonych
    mięta świeża
    kwiatki chabrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kisiel morelowy z chabrami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kisiel:

    Morele pozbawiam pestek, kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam połowę wody i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem i ponownie zagotowuję. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotującego musu. Mieszam aż kisiel zgęstnieje.

    Wykonanie:

    Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Jak kisiel przestygnie dekoruję śmietaną, migdałami, mięta, chabrami. Trzy morele kroję na ćwiartki i przesmażam z miodem na patelni. Podaję z kisielem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Morele Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować