Kisiel śliwkowy

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Wspaniały, aromatyczny, zdrowy kisiel. Deser smakuje nie tylko dzieciom.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 0,5 kg. śliwek
    pół szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta cynamonu
    skórka otarta z połowy cytryny
    1 cukier waniliowy
    1,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kisiel śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek, zalewam 1 szklanką wody, dodaje cynamon, cukier waniliowy, otartą skórkę i gotuje 10 minut. Całość miksuję blenderem, dodaję cukier oraz mąkę rozmieszaną w 0,5 szklanki wody i stale mieszając podgrzewam, aż kisiel zgęstnieje i pojawią się pęcherzyki.
  • jk 2. Ugotowany kisiel przelewam do salaterek, opłukanych zimną wodą.

Porady

Deser smakuje na ciepło, a także na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować