Kisiel gruszkowy z figą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jesienny deser do zrobienia w 10 minut. Domowy kisiel z kawałkami gruszek, podałam ze śmietaną i figami. To skarby owocowe tej pory roku. Proste a jakie dobre. Bo w prostocie często tkwi to co najlepsze.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki kisiel:

    3 gruszki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    300 ml wody
    1/2 cytryny

    pozostałe:

    3 figi
    125 ml śmietany kremówki 30 %
    płatki migdałów uprażone
    mięta
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kisiel gruszkowy z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kisiel:

    Gruszki obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wlewam 250 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż gruszki będą miękkie. W 50 ml wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną. Wlewam do gotujących się gruszek i mieszam. Gorący kisiel przelewam do szklanek.

    Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Układam na przestudzonym kisielu. Dodaję cząstki fig, posypuję płatkami migdałów, cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować