Kiełbasa biała - świąteczna

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świąteczna, biała kiełbasa, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna. Polecam.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec na 4,63 kg farszu:

    Szynka wieprzowa 1,6 kg
    karczek 1,3 kg
    podgardle 83 dag
    wołowina 80 dag
    jelita wieprzowe 28-32 mm 1,5 m /kg farszu
    woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)

    Przyprawy:

    sól warzona 18 g/kg (83 g)
    pieprz czarny 2 g/kg (9 g)
    majeranek 3 g/kg (14 g)
    czosnek 6 ząbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa biała - świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa biała - świąteczna. 1. Rozdrabnianie:

    Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

    szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
    karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
    podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
    wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm
  • Kiełbasa biała - świąteczna. 2. Mieszanie i nadziewanie:

    Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie.Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.
  • Kiełbasa biała - świąteczna. 3. Parzenie:

    Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 20 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.
  • Kiełbasa biała - świąteczna. 4. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować