biała kiełbasa

  • wyświetlono: 543 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Idealna do Wielkanocnego Żurku, do zapiekania w cebuli z piwem, oraz na gorąco z chrzanem i ćwikłą.

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka i karczek) mielimy na sitku fi 12
0,5 kg boczku lub pachwiny mielimy na sitku fi 8

Przyprawy na 1kg mięsa

Sól zwykła 17g
Pieprz czarny grubo mielony 3g
Cukier 1 g
Majeranek 2 łyżki
ziele angielskie mielone 1g
Czosnek 3 duże ząbki ja daję 4 bo lubię czosnkową kiełbasę
Woda zimna 100ml

Sposób przygotowania przepisu:

biała kiełbasa

  • 1. Mięso zmielić dodać przyprawy i wodę dobrze wyrobić (masa ma się kleić do rąk).
    Jelita solone należy wcześniej wymoczyć w ciepłej wodzie ale nie gorącej, odlewając ja kilka razy. Napełniamy jelita, na końcu formujemy małe kiełbaski o długości ok 12 cm skręcamy kiełbaski raz w jedną raz w druga stronę. Podajemy parzoną, woda musi mieć 75 C parzymy 25 minut...

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biała kiełbasakiełbasaWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

Dodane przez: bogusia82

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

Pyszna domowa kiełbasa z dodatkiem...

kiełbasa domowa

Dodane przez: gotujzemna

Domowa kiełbasa

W świąteczny czas dużo więcej skupiamy...

Domowa wędlina

Dodane przez: Kameleon

Domowa wędlina - pyszna kiełbasa

To po prostu substytut kupnych...

Kiełbasa drobiowa parzona.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowa parzona

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

image-0jao8r5

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa chuda podpiekana

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa...

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE