REKLAMA

Biała kiełbasa własnej roboty

wyświetlono: 33875 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 1

Szczerze polecam, taka biała jest smaczna i na pewno będzie hitem na Świątecznym śniadaniu wielkanocnym.

opublikowany: 18.03.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg łopatki bez kości
    3 kg boczku świeżego bez skóry i kości
    1 kg pręgi wołowej lub zwykłej wołowiny bez kości
    1 litr bardzo zimnej wody
    120 g peklosoli
    10 łyżeczek majeranku
    2,5 główki czosnku
    3 płaskie łyżeczki pieprzu
    opak. naturalnych osłonek (jelita) ok. 15 metrów
Ocena:

(średnia 5 z 160 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o dużych oczkach ( 4-5 mm). Dodać wszystkie przyprawy oraz drobno posiekany czosnek.
    Wyrabiać ręcznie przez ok. pół godziny dolewając po trochu zimną wodę.

    Odstawić do lodówki na 20 minut aby mięso przeszło smakiem.
    Na maszynkę do mielenia mięsa ( bez nożyka i sitka ) nałożyć nasadkę do napełniania kiełbas, na nią nasunąć ok. 1,5 metra jelita robiąc supeł na końcówce .
    Napełniać je ostrożnie aby nie porozrywać, w trakcie formować dowolnej długości kiełbaski przekręcając na przemian lub zawiązywać sznurkiem.

    Kiełbasa musi poleżeć w lodówce przynajmniej 4 godz. aby dojrzeć .

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Porady

1) Aby biała nie pękała nakłuwamy ją w kilku miejscach przed włożeniem do wrzątku 2) W stanie surowym można przechowywać w lodówce do 2-ch dni 3) Można zamrażać 4) Czosnku nie wolno miażdżyć w prasce bo kiełbasa będzie kwaskowa, czosnek należy drobno posiekać

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Zrobiliśmy w tym roku, wyszła Mega pyszna Dodane przez: Gregorhspeed


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: 23diabelek23 23diabelek23

TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY

TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY JEST O NIEBO SMACZNIEJSZA OD KUPNEJ...

kategoria: Przystawki opublikowany: 08.03.2014 | wyświetlono: 4366 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

biała kiełbasa

Idealna do Wielkanocnego Żurku, do zapiekania w cebuli z piwem, oraz na gorąco z chrzanem i ćwikłą.

kategoria: Wędliny opublikowany: 12.03.2019 | wyświetlono: 1218 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: asiulkaaaaa90 asiulkaaaaa90

Majonez własnej roboty

Smaczny, delikatny, idealny do chleba i sałatek.

kategoria: Przystawki majonez opublikowany: 07.01.2015 | wyświetlono: 818 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Domowa biała kiełbasa, parzona

Koszt domowej kiełbasy wcale nie jest większy niż kupnej, a smak jest nieporównywalnie lepszy. ;)

kategoria: Przetwory opublikowany: 23.03.2014 | wyświetlono: 15522 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Biała kiełbasa

Specjalność mojego męża wg receptury jego Mamy .

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.03.2015 | wyświetlono: 506 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE