Mój sposób na wykorzystanie pozostałych białek, czyli keks z bakaliami. Proste, pyszne i słodkie ciasto nie tylko na świąteczny stół, ale na każdy inny dzień roku.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1) 5 białek
2) szczypta soli
3) 130 g masła
4) 240 g mąki pszennej + trochę do oprószenia bakalii
Keks na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
2.Daktyle, morele, gruszki i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z pozostałymi bakaliami. Wszystko delikatnie oprószamy mąką.
3.Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Po około dwóch minutach dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę.
4.Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i razem z roztopionym masłem dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy (można też zmiksować na najniższych obrotach) tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.
5.Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x7 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
6.Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i np. skórką pomarańczową.
Komentarze