Keks na białkach

4.78 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mój sposób na wykorzystanie pozostałych białek, czyli keks z bakaliami. Proste, pyszne i słodkie ciasto nie tylko na świąteczny stół, ale na każdy inny dzień roku.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 5 białek

    2) szczypta soli

    3) 130 g masła

    4) 240 g mąki pszennej + trochę do oprószenia bakalii

    5) 10 g mąki ziemniaczanej

    6) ¾ szklanki cukru

    7) łyżeczka proszku do pieczenia

    8) garść daktyli, garść moreli

    9) garść rodzynek

    10) kilka suszonych śliwek

    11) 2 suszone gruszki

    12) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

    13) 2-3 łyżki kandyzowanej limonki

    14) 3 łyżki suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Keks na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Daktyle, morele, gruszki i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z pozostałymi bakaliami. Wszystko delikatnie oprószamy mąką.
  • 3. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Po około dwóch minutach dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę.
  • 4. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i razem z roztopionym masłem dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy (można też zmiksować na najniższych obrotach) tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.
  • 5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x7 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • 6. Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i np. skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Białka Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować