babka keksowa

4.46 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię keksy z dużą ilością różnych bakalii. Ten jest wilgotny, pulchny i długo świeży, ale trzeba przechowywać go pod przykryciem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    150 g cukru pudru
    175 g masła
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kieliszek wódki
    250 g bakalii (użyłam daktyli, orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki kandyzowanej i mieszanki keksowej)
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Babki Desery

Babka keksowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy około 21 cm (użyłam silikonowej) i piec w 175*C około godziny. Wystudzone ciasto pplać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli używamy blaszanej to należy ją wysmarować masłem i wysypać mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować