Keks na białkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Jak święta to i bakalie jak bakalie i to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do upieczenia tego pysznego keksu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 150 ml białek
    szczypta soli
    1,5 szkl mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl oleju
    0,5 szkl mleka
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    3 łyżki mieszanki Mix keksowy
    200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo aż piana będzie biała i lśniąca. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. W naczyniu połączyć olej, mleko i esencję waniliową. Na przemian dodawać do ubitych białek mąkę i płyny. Delikatnie mieszać drewnianą łopatką. Na koniec wsypać bakalie i przemieszać. Wylać do formy 24*11 cm wyłożonej papierem. Piec z termoobiegiem w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Zimny keks polać lukrem i posypać mixem keksowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować