Kaszotto z kurczakiem i fasolką

4.51 (200 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kaszotto z kurczakiem i mnóstwem świeżych warzyw: fasolki, pomidorków i cukinii to pyszne, zbilansowane danie, dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Idealne na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
    1/2 szklanki kaszy pęczak
    1 cebula
    500g piersi z kurczaka
    łyżka sosu sojowego ciemnego
    2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    300 g zielonej fasolki szparagowej
    1 cukinia
    250g pomidorków koktajlowych
    sól, czarny pieprz, oregano, słodka papryka, cynamon
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z kurczakiem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni podgrzać oliwę i wsypać kasze pęczak, chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kaszy i zeszklić.
    Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i dodać na patelnię. Obsmażać aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryka i cynamonem. Na koniec gotowania dodać pomidorki koktajlowe i podgrzewać aż zaczną się marszczyć i zmiękną (około 3 minuty). Serwować na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować