Kasza bulgur z warzywamy i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kasza bulgur z warzywamy z jajkami w szynce zapiekane w piekarniku

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 2 torebki kaszy bulgur (200gram)
    - 10 pieczarek,
    - 1/2 puszki kukurydzy,
    - 1/2 papryki czerwonej
    - mała cebulka
    - 1 marchewka
    - 6 jajek
    - plasterków szynki konserwowej (lub innej wedle uznania)
    - zielona cebulka
    - 3 łyżki masła
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kasza bulgur z warzywamy i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasza:
    Kasze bulgur gotujemy według sposobu na opakowaniu. Cebule przepiekamy na maśle, dodając pokrojone w małe słupki marchewkę, paprykę, kukurydzę i pieczarki - dusimy aż wszystko będzie miękkie. Mieszamy z ugotowaną kaszą.

    Jajka:
    Do foremek na muffiny wkładamy papierowe foremki następnie plasterek szynki konserwowej i wbijamy do tego jajko ozdabiając do smaku zieloną cebulka i przyprawiając solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, i pieczemy ok. 10-15 minut w zależności kto jak bardzo twarde chce jajko ( i zależnie od możliwości piekarnika. Po zapieczeniu wyciągamy ostrożnie i czekamy ok 5 minut przed podaniem ponieważ jest w środku bardzo gorące.

    Podajemy na talerzu kaszę i obok jajko w szynce wyciągnięte z foremek. ( u mnie na zdjęciach bez cebulki gdyż nie preferuję ;)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować