Kasza bulgur z warzywamy i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasza:
Kasze bulgur gotujemy według sposobu na opakowaniu. Cebule przepiekamy na maśle, dodając pokrojone w małe słupki marchewkę, paprykę, kukurydzę i pieczarki - dusimy aż wszystko będzie miękkie. Mieszamy z ugotowaną kaszą.
Jajka:
Do foremek na muffiny wkładamy papierowe foremki następnie plasterek szynki konserwowej i wbijamy do tego jajko ozdabiając do smaku zieloną cebulka i przyprawiając solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, i pieczemy ok. 10-15 minut w zależności kto jak bardzo twarde chce jajko ( i zależnie od możliwości piekarnika. Po zapieczeniu wyciągamy ostrożnie i czekamy ok 5 minut przed podaniem ponieważ jest w środku bardzo gorące.
Podajemy na talerzu kaszę i obok jajko w szynce wyciągnięte z foremek. ( u mnie na zdjęciach bez cebulki gdyż nie preferuję ;)
Smacznego!
Komentarze