Kartacze

3 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam po przepis na pyszne kartacze które robiłam pierwszy raz w życiu

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na kartacze :

    1,5 kg ziemniaków,
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    farsz mięsny :

    500 g mięsa mielonego z łopatki,
    1 łyżka pieprzu ziołowego,
    2 małe ząbki czosnku,
    1 łyżka majeranku,
    0,5 łyżki papryki słodkiej,
    0,5 łyżki soli drobnej,
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    dodatkowo :

    boczek lub pachwina wędzona,
    cebula
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy oraz czosnek wszystko wyrobić do połączenia się składników można dodać wody aby mięso nie było zbite
  • obiad 2. Przygotować ziemniaki jedne ugotować a drugie zetrzeć na tarce do ziemniaków, ugotowane ostudzić i przecisnąć przez praskę a starte przecisnąć przez ścierkę nie wylewając wody ponieważ na dnie powstanie krochmal, po chwili zlać wodę a krochmal pozostawić
  • obiad 3. Połączyć w misce ziemniaki ze sobą i krochmal dodając poł szklanki mąki ziemniaczanej i wyrobić do połączenia się składników
  • obiad 4. Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego nabrać dowolny kawałek, rozpłaszczyć go i nakładać farsz mięsny zawijać formując kartacza
  • obiad 5. Zagotować wodę soląc ją wkładać kartacze od zagotowania zmniejszyć ogień i na wolnym gotować przez 5 minut w międzyczasie usmażyć boczek z cebulą. Kartacze wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej
  • obiad 6. Kartacze podawać z usmażonym boczkiem i cebulą lub kto jak woli. Szczegółowy opis znajduje się na blogu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować