1 karp
1op. żelatyny
sok z cytryny – do smaku
białko jaja - opcjonalnie
na wywar:
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól do smaku
do dekoracji:
ugotowana marchewka
groszek konserwowy
oliwki
natka pietruszki
kiełki rzodkiewki
Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę odfiletować (nie zdejmować skóry, nie wyrzucać głowy i kręgosłupa)
Przygotować wywar: warzywa i przyprawy ugotować do miękkości w nieco więcej niż 1litr wody, jeśli mamy głowę i kręgosłup karpia to też ugotować razem z warzywami. Gdy warzywa będą miękkie usunąć je z wywaru wraz z resztkami ryby. Ugotowane warzywa zachować, przydadzą się do dekoracji.
Wywar doprawić wg smaku i ugotować w nim połówki karpia po ok. 5 do 10 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie odsączyć i wystudzić. Teraz można usunąć ości i ewentualnie skórę.
Powstały wywar jest mętny, w celu oczyszczenia należy do niego dodać roztrzepane białko jajka, chwilę pogotować aż wywar się wyklaruje, następnie całość przelać przez gęste sito wyłożone gazą (niezłe efekty daje też przelanie wywaru przez filtr od kawy, zamiast klarowania białkiem).
Gotowy wywar doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie dodać żelatynę w odpowiednich proporcjach (wg wskazówek producenta na opakowaniu żelatyny).
Na dno talerza wyłożyć trochę warzyw i kilka łyżek wywaru, odstawić do stężenia.
Na zastygniętej warstwie galarety ułożyć kawałki ryby, udekorować wg inwencji własnej i zalać wywarem.
Całość odstawić do stężenia na kilka godzin.
Komentarze