KARP W GALARECIE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Gotowana ryba, podana w galarecie z warzywami.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 karp
    1op. żelatyny
    sok z cytryny – do smaku
    białko jaja - opcjonalnie
    na wywar:
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól do smaku
    do dekoracji:
    ugotowana marchewka
    groszek konserwowy
    oliwki
    natka pietruszki
    kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę odfiletować (nie zdejmować skóry, nie wyrzucać głowy i kręgosłupa)
    Przygotować wywar: warzywa i przyprawy ugotować do miękkości w nieco więcej niż 1litr wody, jeśli mamy głowę i kręgosłup karpia to też ugotować razem z warzywami. Gdy warzywa będą miękkie usunąć je z wywaru wraz z resztkami ryby. Ugotowane warzywa zachować, przydadzą się do dekoracji.
    Wywar doprawić wg smaku i ugotować w nim połówki karpia po ok. 5 do 10 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie odsączyć i wystudzić. Teraz można usunąć ości i ewentualnie skórę.
    Powstały wywar jest mętny, w celu oczyszczenia należy do niego dodać roztrzepane białko jajka, chwilę pogotować aż wywar się wyklaruje, następnie całość przelać przez gęste sito wyłożone gazą (niezłe efekty daje też przelanie wywaru przez filtr od kawy, zamiast klarowania białkiem).
    Gotowy wywar doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie dodać żelatynę w odpowiednich proporcjach (wg wskazówek producenta na opakowaniu żelatyny).
    Na dno talerza wyłożyć trochę warzyw i kilka łyżek wywaru, odstawić do stężenia.
    Na zastygniętej warstwie galarety ułożyć kawałki ryby, udekorować wg inwencji własnej i zalać wywarem.
    Całość odstawić do stężenia na kilka godzin.

Porady

W ten sam sposób można też przygotować inną rybę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować