Karp w galarecie cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Do wywaru wciskamy sok z cytryny, dla smaku, tak jak nam odpowiada. Odstawiamy.
Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami drugiej cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.
Podajemy z gorącymi ziemniakami.
Komentarze