KARP W GALARECIE CYTRYNOWEJ

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Już co prawda po świętach, ale dobra rybka w galarecie smakuje zawsze tak samo dobrze

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 kg karpia
    5 cebul
    3 marchwie
    kawałek selera
    pietruszka
    1 cytryna
    3 ziarenka ziela angielskiego
    5 szkl wody
    7 ziarenek pieprzu
    2 liście laurowe
    4 łyżki żelatyny
    pieprz
    sól
    kilka gałązek natki pietruszki
    2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karp w galarecie cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Do wywaru wciskamy sok z cytryny, dla smaku, tak jak nam odpowiada. Odstawiamy.
    Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami drugiej cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.
    Podajemy z gorącymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować