KAPUSTA CZERWONA WIGILIJNA

0 (0 ocen)

Nowa odsłona tradycyjnego dania,zapraszam:)

Składniki:

  • 350 g kapusty czerwonej
    2 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    3 goździki
    2 ziarna jałowca
    1 litr wody
    320 g pieczarek
    1,5 cebuli
    1 ząbek czosnku
    3 suszone pomidory
    25 g żurawiny suszonej
    25 g rodzynek
    15 g oleju kokosowego
    1 łyżka sosu teryiaki
    Sok z 1/3 cytryny
    Sól do smaku
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta czerwona wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy,ziele angielskie,jałowiec i goździki. Zalać litrem wody i ugotować do miękkości ( kontrolować stan płynów, w razie konieczności dodać więcej niż jest w przepisie).
  • 2. W między czasie suszone pomidory i bakalie namoczyć ( każde w osobnym naczyniu). Cebulę i czosnek pokroić w cieknie plasterki. Zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli. Dusić do miękkości.
  • 3. Pomidory przed wrzuceniem do garnka pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać bakalie i dusić całość około 2 minuty. Następnie dodać ugotowanej kapusty i całość razem zagotować. Doprawić sosem teryiaki, solą i dużą ilością pieprzu. Zagotować, zdjąć z ognia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, wymieszać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czerwona kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować