350 g kapusty czerwonej
2 ziela angielskie
3 liście laurowe
3 goździki
2 ziarna jałowca
1 litr wody
320 g pieczarek
1,5 cebuli
1 ząbek czosnku
3 suszone pomidory
25 g żurawiny suszonej
25 g rodzynek
15 g oleju kokosowego
1 łyżka sosu teryiaki
Sok z 1/3 cytryny
Sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
Kapusta czerwona wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy,ziele angielskie,jałowiec i goździki. Zalać litrem wody i ugotować do miękkości ( kontrolować stan płynów, w razie konieczności dodać więcej niż jest w przepisie).
2.W między czasie suszone pomidory i bakalie namoczyć ( każde w osobnym naczyniu). Cebulę i czosnek pokroić w cieknie plasterki. Zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli. Dusić do miękkości.
3.Pomidory przed wrzuceniem do garnka pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać bakalie i dusić całość około 2 minuty. Następnie dodać ugotowanej kapusty i całość razem zagotować. Doprawić sosem teryiaki, solą i dużą ilością pieprzu. Zagotować, zdjąć z ognia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, wymieszać. Smacznego!
Komentarze