Marynowana kapusta czerwona

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Kapusta to warzywo które często gości w mojej kuchni w różnej postaci. Kupiłam piękna małą główkę czerwonej kapusty, z której części zrobiłam sałatkę do słoików wzbogaconą o przyprawy przywodzące wspomnienia pysznej kuchni śląskiej.
Kapusta z takiego słoiczka to już prawie gotowa sławna sałatka z jabłkiem uzupełniająca pyszną roladę :).

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • zalewa octowa:
    1 szklanka 250 ml octu spirytusowego
    1 łyzka soli
    8 łyżek cukru
    2 szklanki wody - 250 ml

    około 500 g czerwonej kapusty
    2 łyzki soli
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    1 goździk

    na dno słoików
    1/2 lyżeczki ziaren gorczycy
    kilka ziaren zielonego pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana kapusta czerwona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowana kapusta czerwona 1. Kawałek świeżej, czerwonej kapusty szadkuję
  • Marynowana kapusta czerwona 2. Do pokrojonej kapusty dodaję trochę soli, przyprawy - mieszam rękami. Odstawiam na chwilę
  • Marynowana kapusta czerwona 3. W czasie, gdy kapusta mięknie - przygotowuję słoiki: wyparzam, wkładam przyprawy
  • Marynowana kapusta czerwona 4. Do słoików przekładam kapustę razem z sokiem, który wypuściła.
    W rondelku zgotowuję wodę z octem, solą i cukrem - gdy zalewa jest wrząca - zalewam zawartość słoików do pokrycia. Szybko zakręcam.
  • Marynowana kapusta czerwona 5. Na sam koniec pasteryzuję przez 3 minuty
  • Marynowana kapusta czerwona 6. Po wyciągnięciu z wody, przekładam słoiczki na przygotowany papier/ręcznik kuchenny do góry dnem.
    Gdy ostygną chowam do szafki z przetworami.

Porady

* z tej porcji powstały 2 słoiczki o pojemności 350g * jeżeli ktoś nie lubi kminu, gałki i goździków - pomijając te przyprawy uzyska wersję, takiej jaka jest dostępna w sklepach *** ja taką kapustę robię ze świeżej kapusty, kiedy wiem, ze nie wykorzystam całej, a jest jeszcze jędrna i pełna smaku, tym sposobem nic się nie marnuje, a w słoiku czeka coś pysznego *** mieszam i nakładam czystymi rękami- bo wtedy czuję gdzie zostały przyprawy i dzięki temu wszędzie jest wyczuwalny smak wszystkich przypraw

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować