Kapusta Wigilijna

4.5 (178 ocen)

Kapusta z grzybami króluje na stole wigilijnym u mnie w rodzinie od zawsze. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Mój mąż jest jej największym wielbicielem.

Składniki:

  • 3 kg.kapusty kiszonej z marchewką
    1 kg. suszonych grzybów leśnych
    2 duże cebule
    3 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą , odstawiamy na noc by się wymoczyły.
  • 2. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy wodą gotujemy ok. 1 godz na pół miękko.

  • 3. W oddzielnym garnku gotujemy 1 godz. namoczone grzyby.
  • 4. Do garnka z kapustą przelewamy grzyby wraz z wodą w której się gotowały-mieszamy dokładnie.
  • 5. Cebule kroimy drobno , przekładamy do kapusty.
    Całość gotujemy ok. 1-1,5godz. aż kapusta lekko z ciemnieje stanie się miękka i przejdzie dokładnie smakiem grzybów.
  • 6. Kapustę podajemy do pieczywa lub ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować