Kaczka pieczona z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczka:
Kaczkę opłucz, usuń zbędny tłuszcz ze środka. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i majerankiem.
Odstaw do zamarynowania najlepiej na całą noc (przynajmniej na kilka godzin).
Piecz w temperaturze 180 stopni C od półtorej do dwóch godzin.
Kaczkę najlepiej piec w blaszce z kratką gdyż podczas pieczenia wytapia się bardzo duża ilość tłuszczu.
Kasza z kapustą
Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj kaszę z kapustą.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
Wsyp kaszę i smaż chwilę razem. Podlewaj stopniowo niewielką ilością wody i duś około 10 minut.
Kapustę dokładnie odciśnij i drobno pokrój. Dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.
Podaj razem z pieczoną kaczką.
Komentarze