Kaczka pieczona z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pieczona kaczka podana z duszoną kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Idealna na rodzinny obiad

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PIECZONĄ KACZKĘ:
    1 kaczka
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka soli

    SKŁADNIKI NA KASZĘ GRYCZANĄ Z KAPUSTĄ KISZONĄ:
    1 szklanka kaszy gryczanej
    1 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    2 łyżki tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kaczka pieczona z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka  pieczona z kaszą gryczaną 1. Kaczka:
    Kaczkę opłucz, usuń zbędny tłuszcz ze środka. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i majerankiem.
    Odstaw do zamarynowania najlepiej na całą noc (przynajmniej na kilka godzin).
    Piecz w temperaturze 180 stopni C od półtorej do dwóch godzin.
    Kaczkę najlepiej piec w blaszce z kratką gdyż podczas pieczenia wytapia się bardzo duża ilość tłuszczu.

    Kasza z kapustą
    Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj kaszę z kapustą.
    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
    Wsyp kaszę i smaż chwilę razem. Podlewaj stopniowo niewielką ilością wody i duś około 10 minut.
    Kapustę dokładnie odciśnij i drobno pokrój. Dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
    Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.
    Podaj razem z pieczoną kaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kaczka Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować