Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 1 szklanką gorącej wodą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy przez około 45 min. Kapustę odcedzamy, odciskamy z wody, a następnie siekamy na drobniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem około 8-10 min. Na końcu dodajemy posiekaną kapustę, majeranek i wlewamy 1/2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu grzybów. Dusimy około 10 min., aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.
Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek składamy na pół, sklejamy brzegi i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko lekko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe.
Dobrze smakują na ciepło i na zimno.
Komentarze