Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pieczone pierogi z ciasta jogurtowego nadziane kapustą z grzybami

P6221168
  • 8 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
360 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
Farsz:
500 g kiszonej kapusty z marchewką
50 g suszonych grzybów
1 cebula
sól, pierz
liść laurowy, 2 x ziele angielskie
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
Dodatkowo:
jajko
kminek cały

Sposób przygotowania przepisu:

Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami

  • 1. Farsz:
    Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 1 szklanką gorącej wodą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
    Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

    Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy przez około 45 min. Kapustę odcedzamy, odciskamy z wody, a następnie siekamy na drobniejsze kawałki.

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem około 8-10 min. Na końcu dodajemy posiekaną kapustę, majeranek i wlewamy 1/2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu grzybów. Dusimy około 10 min., aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


    Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.
    Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek składamy na pół, sklejamy brzegi i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Jajko lekko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe.
    Dobrze smakują na ciepło i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikapusta kiszonasuszone grzybyprzekąskijogurt naturalnywegetariańskieboże narodzenieciasto jogurtowePieczone pierogidania mącznepierogi z pieca

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z mięsem i kapustą.

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Paszteciki z mięsem i kapustą

Paszteciki z tego ciasta robię...

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Dodane przez: czarrna

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Paszteciki na wigilijny stół :)

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno...

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: soroka

Pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami

Idealne na ciepło i na zimno. Doskonale...

Paszteciki z pieczarkami i kapustą kiszoną

Dodane przez: Ania321

Paszteciki z pieczarkami i kapustą kiszoną

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu...

Śledzie z grzybami w pomidorach

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie z grzybami w pomidorach

Śledzie w każdej wersji są dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE