Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pieczone pierogi z ciasta jogurtowego nadziane kapustą z grzybami

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    360 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    500 g kiszonej kapusty z marchewką
    50 g suszonych grzybów
    1 cebula
    sól, pierz
    liść laurowy, 2 x ziele angielskie
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia
    Dodatkowo:
    jajko
    kminek cały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 1 szklanką gorącej wodą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
    Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

    Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy przez około 45 min. Kapustę odcedzamy, odciskamy z wody, a następnie siekamy na drobniejsze kawałki.

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem około 8-10 min. Na końcu dodajemy posiekaną kapustę, majeranek i wlewamy 1/2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu grzybów. Dusimy około 10 min., aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


    Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.
    Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek składamy na pół, sklejamy brzegi i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Jajko lekko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe.
    Dobrze smakują na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować