Jogurtowe jagodzianki z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe jagodzianki bez których nie wyobrażam sobie letniego sezonu. Jagody pozbierane własnoręcznie, więc tym bardziej bułeczki smakują. Docenia się trud włożony w ich zdobycie. Najlepsze jeszcze ciepłe, do kawy, kubka mleka mniam na jednej nie poprzestaniecie.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    500 g mąki pszennej typ 500
    3 dkg drożdży
    1/4 szklanki mleka letniego
    2 jajka
    2/3 szklanki jogurtu greckiego
    1 łyżka masła
    1 łyżka smalcu
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    40 dkg jagód
    1/2 opakowania kisielu żurawinowego

    nadzienie serowe:

    25 dkg sera twarogowego
    1 żółtko
    1 łyżka masła
    3 łyżki cukru trzcinowego

    kruszonka:

    1/2 szklanki mąki
    1 łyżka masła
    1 łyżka smalcu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Ciastka

Jogurtowe jagodzianki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:

    Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione masło i smalec wystudzone, jogurt, resztę mleka letniego,jajka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam. Rozciągam na płat o grubości 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam koła. Jagody umyte i odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około 1 łyżce jagód i sklejam jak pączka. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach. Na każdej bułce układam kruszonkę. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią.

    Kruszonka:

    W misce rozrabiam masło, smalec z mąką i na końcu dodaję cukier.

    Ser:

    Ser, żółtko, cukier i masło ucieram na puch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować