Szybkie jagodzianki

4.47 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżówki idealne na śniadanie czy deser

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki,
    - 2 czubate łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
    - 1 jajko,
    - 1/4 kostki masła,
    - 1 żółtko (do posmarowania wierzchu),
    - szczypta soli.

    Rozczyn:
    - 30 g świeżych drożdży,
    - 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego),
    - 1 łyżeczka cukru,
    - 1 łyżeczka mąki.

    Nadzienie:
    - ok. 1 szklanka jagód,
    - 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

    Lukier:
    - ok. 3 łyżki cukru pudru,
    - 1/2 cytryny (wyciśniętego soku).
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Szybkie jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrabniamy z cukrem i mąką, mieszamy z mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 min do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do misy miksera, wbijamy jajko, wlewamy rozczyn. Dodajemy cukier, oraz ekstrakt z wanilii, odrobinę soli. Mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec pomału wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ponownie ciasto. Nie powinno być za bardzo zbite, a lekko klejące (które dość ciężko odchodzi od rąk). Odstawiamy na ok. 30min - do 1 godziny do podrośnięcia. Dzielimy ciasto na ok. 12 części, tworzymy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Z ciasta tworzymy placuszki na grubość ok. 0,5-1 cm. dodajemy po 1 łyżce jagód obtoczonych wcześniej w mące ziemniaczanej. Następnie układamy jagodzianki na papierze do pieczenia w odstępach od siebie nie stykających się. Odkładamy ciasto na chwilę jeszcze do podrośnięcia. Następnie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C góra-dół. Pieczemy ok. 30 min. do ładnego zarumienienia. Wyjmujemy je, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia, a następnie jeśli chcemy smarujemy lukrem.

    Lukier:
    Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim po ostudzonych jagodziankach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować