Szybkie jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrabniamy z cukrem i mąką, mieszamy z mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 min do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do misy miksera, wbijamy jajko, wlewamy rozczyn. Dodajemy cukier, oraz ekstrakt z wanilii, odrobinę soli. Mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec pomału wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ponownie ciasto. Nie powinno być za bardzo zbite, a lekko klejące (które dość ciężko odchodzi od rąk). Odstawiamy na ok. 30min - do 1 godziny do podrośnięcia. Dzielimy ciasto na ok. 12 części, tworzymy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Z ciasta tworzymy placuszki na grubość ok. 0,5-1 cm. dodajemy po 1 łyżce jagód obtoczonych wcześniej w mące ziemniaczanej. Następnie układamy jagodzianki na papierze do pieczenia w odstępach od siebie nie stykających się. Odkładamy ciasto na chwilę jeszcze do podrośnięcia. Następnie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C góra-dół. Pieczemy ok. 30 min. do ładnego zarumienienia. Wyjmujemy je, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia, a następnie jeśli chcemy smarujemy lukrem.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim po ostudzonych jagodziankach.
Komentarze