Drożdżówki z jagodami

4.5 (169 ocen)

Pulchniutkie, miodowe, pyszne :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
    20 g miodu
    10 g cukru
    2 jajka
    250 g mleka
    7 g soli
    75 g miękkiego masła

    Kruszonka:
    100 g mąki krupczatki
    30 g cukru pudru
    50 g miękkiego masła

    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki zimnej wody

    Dodatkowo:
    jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wymieszać mleko, miód i 2 jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

  • * 2. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) ok. 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia.

  • * 3. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie,

  • * 4. ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem, nałożyć do niego jagody,
  • * 5. posypać kruszonką (do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki).
  • * 6. Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC
  • * 7. Kiedy przestygną, polewamy je delikatnie lukrem.

Porady

Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować