Drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wymieszać mleko, miód i 2 jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) ok. 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia.
3.Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie,
4.ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem, nałożyć do niego jagody,
5.posypać kruszonką (do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki).
6.Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC
7.Kiedy przestygną, polewamy je delikatnie lukrem.
Porady
Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.
Komentarze