JAGODZIANKI DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

4.46 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ajj nie wiem jak Wy, ale co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego.

Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:
    * mąka pszenna – 550 g
    * świeże drożdże – 30 g
    * mleko 3,2% – 250 ml
    * masło min. 82% – 100 g
    * jajko – 2 łyżki
    * cukier – 4 łyżki

    KRUSZONKA:
    * mąka krupczatka – 100 g
    * cukier puder – 30 g
    * miękkie masło – 50 g

    DODATKOWO:
    * borówki + owoce leśne
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Jagodzianki drożdżówki z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

    Następnie w kilku łyżkach rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut,

    Po tym czasie pozostałe składniki łączymy w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, ale raczej luźne ciasto.

    Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia.

    KRUSZONKA:

    Do mąki z cukrem dodajemy masło i i zagniatamy kruszonkę.

    CAŁOŚĆ:

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem.

    Zostawiamy chwilę do podrośnięcia, a następnie za pomocą szklanki robimy wgłębienia., w które wkładamy owoce.

    Boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem a całość obficie posypujemy kruszonką.

    Pieczemy ok. 20-15 minut / 190C.

    Smacznego!

Porady

Borówki śmiało możemy zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować