Smaczny i szybki jabłecznik na cieście kruchym z prażonymi kawałkami jabłek otulone kruchą bezą, idealny wypiek do małej czarnej w gronie najbliższych!
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 24*24 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
200 g masła 82%
5 żółtek
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
4 łyżki cukru kryształu
Beza:
5 białek
160 g cukru kryształu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, odstawić na 10 minut, gdy jabłka puszczą sok podprażyć na małym ogniu aż zaczną się rozpadać, odstawić do ostygnięcia
2.Masło posiekać, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek oraz mąkę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 15-20 minut tak aby ciasto uzyskało złoty kolor, następnie ciasto wystudzić
3.Wystudzone i na podpieczone ciasto wyłożyć podprażone jabłka
4.Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier ubijać aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wyłożyć na jabłka
5.Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach ok 20 minut, w razie gdyby beza się przypalała przykryć folią aluminiową, po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do częściowego przestygnięcia ok 30 minut wtedy nasza beza ładnie się wysuszy i będzie chrupiąca
Komentarze