Jabłecznik z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczny i szybki jabłecznik na cieście kruchym z prażonymi kawałkami jabłek otulone kruchą bezą, idealny wypiek do małej czarnej w gronie najbliższych!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 24*24 cm
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%
    200 g masła 82%
    5 żółtek
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1,5 kg jabłek
    4 łyżki cukru kryształu

    Beza:
    5 białek
    160 g cukru kryształu
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • prażenie jabłek 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, odstawić na 10 minut, gdy jabłka puszczą sok podprażyć na małym ogniu aż zaczną się rozpadać, odstawić do ostygnięcia
  • 2. Masło posiekać, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek oraz mąkę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 15-20 minut tak aby ciasto uzyskało złoty kolor, następnie ciasto wystudzić
  • wykładanie jabłek 3. Wystudzone i na podpieczone ciasto wyłożyć podprażone jabłka
  • 4. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier ubijać aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wyłożyć na jabłka
  • gotowe ciasto 5. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach ok 20 minut, w razie gdyby beza się przypalała przykryć folią aluminiową, po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do częściowego przestygnięcia ok 30 minut wtedy nasza beza ładnie się wysuszy i będzie chrupiąca
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować