jabłecznik / szarlotka z budyniem

4.49 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłka i budyń to połączenie idealne. Przepis na ciasto posiadam z zeszytu mojej Mamy. Ciasto jest idealne na co dzień jak i na świąteczny stół. Bardzo chętnie je robimy kilka razy w roku. Polecam!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    2 łyżki oleju
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    3 szkl. mleka (750 ml)
    2 budynie śmietankowe
    Dodatkowo 8-10 jabłek. Można użyć jabłek ze słoika lub gęstego musu jabłkowego.
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Jabłecznik / szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłecznik / szarlotka z budyniem 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i odłożyć do lodówki aby ciasto stwardniało.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    Z 3 szklanek mleka odlewamy 2 szklanki i gotujemy. W trzeciej szklance mieszamy budynie i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy szybko i dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
    Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • jabłecznik / szarlotka z budyniem 2. Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki. Ciasto ścieramy na spód blaszki na tarce o dużych oczkach.
  • jabłecznik / szarlotka z budyniem 3. Na starte ciasto wykładamy wcześniej starte jabłka.
  • jabłecznik / szarlotka z budyniem 4. Na jabłka wylewamy cały ugotowany i wystudzony budyń.
  • jabłecznik / szarlotka z budyniem 5. Na budyń ścieramy drugą część ciasta
  • jabłecznik / szarlotka z budyniem 6. Pieczemy 50 min w 180 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować