Jabłka i budyń to połączenie idealne. Przepis na ciasto posiadam z zeszytu mojej Mamy. Ciasto jest idealne na co dzień jak i na świąteczny stół. Bardzo chętnie je robimy kilka razy w roku. Polecam!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyżki oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 szkl. mleka (750 ml)
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo 8-10 jabłek. Można użyć jabłek ze słoika lub gęstego musu jabłkowego.
Jabłecznik / szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i odłożyć do lodówki aby ciasto stwardniało.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Z 3 szklanek mleka odlewamy 2 szklanki i gotujemy. W trzeciej szklance mieszamy budynie i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy szybko i dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
2.Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki. Ciasto ścieramy na spód blaszki na tarce o dużych oczkach.
3.Na starte ciasto wykładamy wcześniej starte jabłka.
4.Na jabłka wylewamy cały ugotowany i wystudzony budyń.
Komentarze