Jabłecznik z budyniem

5 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne ciasto ucierane z lekko kwaskowymi jabłkami i budyniem waniliowym przy każdym kęsie po prostu rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250g masła
    - 5 jajek
    - 2 szkl mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szkl cukru
    - 2 budynie waniliowe
    - 800ml mleka
    - 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Szarlotka

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać po kolei żółtka.
    Do ucieranej masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę I delikatnie połączyć z masą.
    Blachę natluscic masłem i posypać mąką. Wyłożyć połowę ciasta i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
    W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu używając do tego jedynie 800ml mleka. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie na grubsze plastry.
    Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń, a na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto. Piec jeszcze około 45minut. Ciasto przed krojeniem należy wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować