Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać po kolei żółtka.
Do ucieranej masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę I delikatnie połączyć z masą.
Blachę natluscic masłem i posypać mąką. Wyłożyć połowę ciasta i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu używając do tego jedynie 800ml mleka. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie na grubsze plastry.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń, a na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto. Piec jeszcze około 45minut. Ciasto przed krojeniem należy wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze