Jabłecznik z budyniem

3 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia ciasto z jabłkami :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki krupczatki
    200 g masła
    3 żółtka
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 budynie z cukrem
    0,75 l mleka
    ponadto: 3-4 jabłka
    cynamon
    cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, posiekaj z masłem i cukrem. Połącz z jajkiem oraz żółtkami i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części (3/4 i 1/4). Mniejszą część ciasta schłodź w lodówce, a większą wyłóż dno blaszki (o wym.25/25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na chwilę wstaw do lodówki.
  • 2. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Wyłóż na kruchy spód (wcześniej można ciasto podsypać bułką tartą, żeby jabłka nie puściły soku) i posyp cynamonem.
  • 3. Przygotuj budyń: zagotuj dwie szklanki mleka. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy i ugotuj budyń na wrzącym mleku. Jeszcze gorący budyń wylej na pokrojone jabłka. Na budyń zetrzyj pozostałe schłodzone kruche ciasto. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.40-50 minut. PO upieczeniu ciasto oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować