Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, posiekaj z masłem i cukrem. Połącz z jajkiem oraz żółtkami i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części (3/4 i 1/4). Mniejszą część ciasta schłodź w lodówce, a większą wyłóż dno blaszki (o wym.25/25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na chwilę wstaw do lodówki.
2.Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Wyłóż na kruchy spód (wcześniej można ciasto podsypać bułką tartą, żeby jabłka nie puściły soku) i posyp cynamonem.
3.Przygotuj budyń: zagotuj dwie szklanki mleka. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy i ugotuj budyń na wrzącym mleku. Jeszcze gorący budyń wylej na pokrojone jabłka. Na budyń zetrzyj pozostałe schłodzone kruche ciasto. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.40-50 minut. PO upieczeniu ciasto oprósz cukrem pudrem.
Komentarze