Jabłecznik z budyniem

3.43 (21 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasyk wśród ciast. Niezawodny, prosty w przygotowaniu jabłecznik z budyniem  na pół kruchym, miękkim spodzie. Zawsze się udaje i zawsze znajdzie swoich zwolenników :) Polecam :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki krupczatki
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    1 torebka cukru waniliowego (16g)
    3 jajka
    1-2 łyżki śmietany 18 proc.
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ponadto: 3 budynie waniliowe (po 40 g)
    5 szklanek mleka
    6 łyżek cukru
    2 kg jabłek winnych
    1 łyżeczka cynamonu
    bułka tarta do oprószenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

3.43 (21 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół kruche ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W drugiej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z masłem, tak aby powstał piasek. Dodaj ubite jajka i śmietanę i całość połącz na gładką masę. (Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, chyba, że jest zbyt rzadkie, to można schłodzić ok.30 minut). Następnie ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3 ). Większą częścią wylep dno foremki ( o wym.25/38 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i posyp bułką tartą. Drugą część ciasta schłodź.
  • 2. Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużym oczku. Wymieszaj z cynamonem i wyłóż na podsypany bułką, kruchy spod.
  • 3. Masa budyniowa: w jednej szklance mleka wymieszaj budynie z cukrem, pozostałe mleko zagotuj. Dodaj wymieszane budynie i ugotuj gęsty budyń. Jeszcze gorący przelej na starte jabłka i wyrównaj.
  • 4. Pozostałe, schłodzone ciasto porozrywaj na kawałeczki i poukładaj na budyniu. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować