Klasyk wśród ciast. Niezawodny, prosty w przygotowaniu jabłecznik z budyniem na pół kruchym, miękkim spodzie. Zawsze się udaje i zawsze znajdzie swoich zwolenników :) Polecam :)
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
pół kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
1 szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego (16g)
3 jajka
1-2 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto: 3 budynie waniliowe (po 40 g)
5 szklanek mleka
6 łyżek cukru
2 kg jabłek winnych
1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta do oprószenia
cukier puder do oprószenia
Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół kruche ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W drugiej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z masłem, tak aby powstał piasek. Dodaj ubite jajka i śmietanę i całość połącz na gładką masę. (Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, chyba, że jest zbyt rzadkie, to można schłodzić ok.30 minut). Następnie ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3 ). Większą częścią wylep dno foremki ( o wym.25/38 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i posyp bułką tartą. Drugą część ciasta schłodź.
2.Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużym oczku. Wymieszaj z cynamonem i wyłóż na podsypany bułką, kruchy spod.
3.Masa budyniowa: w jednej szklance mleka wymieszaj budynie z cukrem, pozostałe mleko zagotuj. Dodaj wymieszane budynie i ugotuj gęsty budyń. Jeszcze gorący przelej na starte jabłka i wyrównaj.
4.Pozostałe, schłodzone ciasto porozrywaj na kawałeczki i poukładaj na budyniu. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Komentarze