Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasta:
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.
2.Masa budyniowa:
Z podanych składników ugotować budyń.
3.Piana:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.
4.Przygotowanie do pieczenia:
Spód blaszki (25/35 cm) wyłożyć ciastem jasnym (podpiekłam 15 min. w temp. 180*C) – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka starte na tarce o dużych oczkach – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
5.Ciasto piec ok. 50 - 60 min. w temp. 180*C. Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze