Jabłecznik z budyniem

4.51 (196 ocen)

Przepis na ten pyszny jabłecznik pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka kakao

    Masa budyniowa:
    1 l mleka
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier do smaku

    Piana:
    1 szklanka białek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 jasny budyń

    Dodatkowo:
    1 1/2 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta:
    Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.
  • 2. Masa budyniowa:
    Z podanych składników ugotować budyń.
  • 3. Piana:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.
  • 4. Przygotowanie do pieczenia:
    Spód blaszki (25/35 cm) wyłożyć ciastem jasnym (podpiekłam 15 min. w temp. 180*C) – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka starte na tarce o dużych oczkach – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
  • 5. Ciasto piec ok. 50 - 60 min. w temp. 180*C. Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować