indyska potrawka z kurczakiem i dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna potrawka inspirowana smakami Indii. Źródło:http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Winter-Squash-and-Chicken-Stew-with-Indian-Spices-876

  • 40 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
    pół podłużnej dyni,
    4 ziemniaki,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    opcjonalnie ćwierć selera korzeniowego,
    szklanka bulionu,
    puszka pomidorów (można też użyć passaty lub przecieru pomidorowego),
    sól, pieprz, curry (ok. 2-3 łyżeczki), kumin (1-1.5 łyżeczki), cynamon (ok. łyżeczki), imbir (około łyżeczki),
    świeża kolendra do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Indyska potrawka z kurczakiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy na kawałki i przesmażamy na złoty kolor, odkładamy. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki wielkości pokrojonego kurczaka, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni po mięsie przesmażamy jarzyny (czosnek wrzucamy najpóźniej), dodajemy przyprawy, mieszamy, wrzucamy kurczaka i wszystko zalewamy bulionem oraz pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, następnie bez przykrycia około 10 -15 minut (aż sos zgęstnieje). Gdyby sos nie chciał gęstnieć, możemy ewentualnie zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Dynia Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować