REKLAMA

Kruche paszteciki z grzybami

wyświetlono: 4178 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Idealne do czerwonego barszczu.

opublikowany: 30.01.2017
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:

    300 g krupczatki,
    2 duże jajka,
    150 g zimnego masła,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

    jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

    na farsz:
    50 g suszonych grzybów,
    180-200 g świeżych grzybów (u mnie pieczarki),
    3-4 czubate łyżki kremowego serka (typu Twój Smak),
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby na kilka godzin w wodzie (lub na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Drobno pokroić pieczarki i usmażyć z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z serkiem i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Paszteciki z grzybami

Idealne na przyjęcie lub na świąteczny stół :)

kategoria: ciasto drożdżowe Przystawki paszteciki Pasztet opublikowany: 01.11.2020 | wyświetlono: 349 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: anulka89

Kruche paszteciki

Przepyszne paszteciki, ciasto jest uniwersalne - dla mnie jednak najlepsze klasyczne - z kapustą i grzybami

kategoria: Przystawki paszteciki opublikowany: 14.01.2017 | wyświetlono: 558 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: natalia2004 natalia2004

Kruche paszteciki z tuńczykiem

Moje ulubione paszteciki.

kategoria: kruche ciasto ryba Przystawki paszteciki opublikowany: 13.01.2017 | wyświetlono: 1128 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Paszteciki z kapustą i grzybami

W moim domu obowiązkowo co roku na wigilię paszteciki

kategoria: barszcz Dania główne paszteciki opublikowany: 16.09.2015 | wyświetlono: 2853 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE