Kruche paszteciki z grzybami

4.47 (190 ocen)

  • 60 min

Idealne do czerwonego barszczu.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:

    300 g krupczatki,
    2 duże jajka,
    150 g zimnego masła,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

    jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

    na farsz:
    50 g suszonych grzybów,
    180-200 g świeżych grzybów (u mnie pieczarki),
    3-4 czubate łyżki kremowego serka (typu Twój Smak),
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki Paszteciki

Kruche paszteciki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby na kilka godzin w wodzie (lub na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Drobno pokroić pieczarki i usmażyć z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z serkiem i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować