Soczyste filety z kurczaka podane z sosem pomidorowym. Proste danie, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Najbardziej smakuje nam z ryżem, ale można podać go z ziemniakami lub makaronem.
Kurczak w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki, doprawiamy sola i pieprzem z obu stron. Mięso smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż do moment uzyskania złotego koloru. Podsmażone filety odkładamy na talerz.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kotlety, dodajmy niewielką ilość oleju oraz dymkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy cukrem, dodajemy mielony imbir oraz curry. Mieszamy i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajmy szklankę wody oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę, łyżkę miodu oraz sok z cytryny do smaku. Sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy miód oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę gotujemy. Gdy sos nam się zredukuje, dodajemy do niego mięso, delikatnie mieszamy i chwilę razem dusimy.
Komentarze