Kurczak w sosie pomidorowym

3 (1 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Soczyste filety z kurczaka podane z sosem pomidorowym. Proste danie, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Najbardziej smakuje nam z ryżem, ale można podać go z ziemniakami lub makaronem.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    1 puszka krojonych pomidorów
    2 cebule dymki
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka curry
    1 ostra papryka
    1 łyżka miodu
    Sok z cytryny
    Sól
    Pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sos pomidorowy

Kurczak w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki, doprawiamy sola i pieprzem z obu stron. Mięso smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż do moment uzyskania złotego koloru. Podsmażone filety odkładamy na talerz.
    Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kotlety, dodajmy niewielką ilość oleju oraz dymkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy cukrem, dodajemy mielony imbir oraz curry. Mieszamy i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajmy szklankę wody oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę, łyżkę miodu oraz sok z cytryny do smaku. Sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy miód oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę gotujemy. Gdy sos nam się zredukuje, dodajemy do niego mięso, delikatnie mieszamy i chwilę razem dusimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Imbir Kurczak Pierś z kurczaka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować