Lemoniada cytrynowa

5 (1 ocen)

  • 10 min

Lemoniada cytrynowa do napój, który przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Polecam mój przepis na te pyszności na lato. Świetnie sprawdzi się w trakcie grillowania, ale też jako napój do klasycznego obiadu. Lemoniada cytrynowa może być przygotowana na bazie bezalkoholowego piwa 0,0%. Sprawdźcie składniki i przygotowanie poniżej! Jak raz zrobicie ten przepis, będziecie wracać do niego regularnie.

  • 10 min

Składniki:

  • ok. 6 szklanek wody*,
    2 cytryny,
    ok. 5 łyżeczek miodu lub cukru (do smaku),
    opcjonalnie garść listków mięty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Napoje Lemoniada

Lemoniada cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cytryn wycisnąć sok. W szklance gorącej wody dokładnie rozpuścić cukier lub miód, połączyć z resztą płynu i miętą, wymieszać, schłodzić.

Porady

* Lemoniada cytrynowa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli 2 szklanki wody zastąpimy 500 ml Warki Radler 0,0% Cytryna. Napój zyska bąbelków i mocniejszego, cytrynowego smaku. Dodatek miodu lub cukru warto regulować stopniowo, aby zbalansować efekt pod nasze preferencje smakowe. Taka wersja lemoniady cytrynowej z bezalkoholowym dodatkiem skutecznie orzeźwia i uprzyjemni spotkania przy stole lub w trakcie grillowania w gronie rodziny czy bliskich. Można podać ją zarówno w dzbanku na stół na balkon czy taras, jak i w słoikach z zamykanym wieczkiem na koc w ogrodzie. Letnie dni i wieczory z lemoniadą na bazie Warki Radler 0,0% Cytryna to kwintesencja cytrynowego smaku bez procentów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować