Hummus z pasternaka z sałatką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatny, kremowy hummus dobrze komponuje się z wyrazistą sałatką z wędzonym łososiem, avokado i blanszowaną brukselką. Całość skropiona lekko słodkim dressingiem z pomarańczą.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Hummus:
    150g-200g korzenia pasternaka
    250 ml mleka roślinnego, np. sojowego
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz
    2 łyżeczki oleju słonecznikowego

    Sałatka:
    1 avokado
    1/2 gruszki
    100 g wędzonego łososia
    10 główek brukselki

    Dressing:
    1/2 pomarańczy (sok)
    3 łyżki oleju roślinnego
    2 łyżeczki musztardy dijon
    sól, pieprz

    Dekoracja:
    2-3 gałązki świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing Hummus

Hummus z pasternaka z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasternak obierz, pokrój na kawałki. Przełóż do garnka i zalej mlekiem. Gotuj na małym ogniu do zmiękniecia. Przestudz lekko. Zblenduj na gładko, dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i olejem.
  • 2. Z brukselek zdejmij wierzchnie listki i zblanszuj ok 4-5 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Przełóż na sitko i od razu przelej zimną wodą, by nie straciły koloru.
  • 3. Avokado obierz, pokrój w plastry. Gruszkę umyj, nie obieraj, pokrój w dużą kostkę.
  • 4. Dressing: sok z pomarańczy wymieszaj z olejem i resztą składników.
  • 5. Na talerze wyłóż hummus a na nim ułóż plastry łososia, warzywa, gruszkę. Przed podaniem skrop obficie dressingiem i posyp listkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Pasternak Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Zupa krem z pasternaka

5 (1 ocen)

Zupa krem z pasternaka

luna19 zupa 1 godz.

To może cię zainteresować