Delikatny, kremowy hummus dobrze komponuje się z wyrazistą sałatką z wędzonym łososiem, avokado i blanszowaną brukselką. Całość skropiona lekko słodkim dressingiem z pomarańczą.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Hummus:
150g-200g korzenia pasternaka
250 ml mleka roślinnego, np. sojowego
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
Hummus z pasternaka z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pasternak obierz, pokrój na kawałki. Przełóż do garnka i zalej mlekiem. Gotuj na małym ogniu do zmiękniecia. Przestudz lekko. Zblenduj na gładko, dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i olejem.
2.Z brukselek zdejmij wierzchnie listki i zblanszuj ok 4-5 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Przełóż na sitko i od razu przelej zimną wodą, by nie straciły koloru.
3.Avokado obierz, pokrój w plastry. Gruszkę umyj, nie obieraj, pokrój w dużą kostkę.
4.Dressing: sok z pomarańczy wymieszaj z olejem i resztą składników.
5.Na talerze wyłóż hummus a na nim ułóż plastry łososia, warzywa, gruszkę. Przed podaniem skrop obficie dressingiem i posyp listkami tymianku.
Komentarze