Hummus bez tłuszczu

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Hummus jest łatwy do przygotowania i daje się dowolnie modyfikować.
W zasadzie jest nawet zdrowy, względnie niskokaloryczny i sycący.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub około dwóch puszek)
    - zimna woda
    - namoczony w wodzie biały sezam (lub pasta tahini)
    - namoczone nasiona słonecznika (lub masło z nasion słonecznika)
    - 2 łyżki mleka sojowego, niesłodzonego lub łyżeczka oleju lnianego
    - sól, pieprz, dowolne przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hummus bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • hummus bez tłuszczu 1. Jeśli wybrałeś opcje z nawiasów, możesz wrzucić wszystkie suche składniki do blendera i miksować dodając wodę do uzysknia pożądanej konsystencji.
    W innym przypadu będzie lepiej, jeśli najpierw zmiksujesz słonecznik i sezam, a potem dodasz ciecierzycę.
    Mleko sojowe powinno sprawić, że hummus będzie kremowy bez dodaku tłuszczu. Nie spotkałam się z tym w przypadku mleka krowiego.

Porady

Zachęcam do eksperymentowania z Waszymi hummusami, próbowałam też wersji na słodko z cynamonem, pierniczkowych, paprykowych, z grzybami czy szpinakiem. Ciecierzyca jest bardzo tolerancyjna na takie zabawy i przyjmie wszystko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować