Hot Cross Buns- angielskie bułeczki z krzyżykiem

4.5 (140 ocen)

Hot Cross Buns to tradycyjnie angielskie bułeczki przygotowywane w okresie Wielkanocy. Rodzynki nadają im słodyczy, a konfitura sprawa, że są błyszczące. Bardzo lekkie i puszyste, najlepsze z masełkiem lub dżemem. Polecam upiec na świąteczne śniadanie!

Składniki:

  • Ciasto:

    7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych

    500 g mąki pszennej

    1 jajko

    3 łyżki cukru pudru

    1 łyżeczka soli

    1 łyżka oleju

    100 g rodzynek

    50 g startej skórki z pomarańczy

    1/2 łyżeczki cynamonu

    300 ml mleka

    50 g stopionego i przestudzonego masła



    Na krzyż:

    75 g mąki pszennej

    50 g wody

    1 łyżka oleju



    Glazura:

    kilka łyżek konfitury morelowej

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Pieczeń

Hot cross buns- angielskie bułeczki z krzyżykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem pudrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto jest sprężyste i nie powinno kleić się do rąk). Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny).



    Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w cieple na 30 minut do napuszenia.



    W międzyczasie przygotować masę na krzyż: Mąkę wymieszać z wodą i olejem- masa powinna być gęsta, by dała się wyciskać, ale nie może być zbyt rzadka, bo będzie się rozlewać na bułkach.



    Masę przełożyć do foliowego woreczka z odciętym rogiem lub do szprycy cukierniczej i wyciskać na wyrośnięte bułeczki- najpierw poziomo, później pionowo tworząc krzyż.



    Bułeczki piec w 200 st.C przez ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe wysmarować konfiturą morelową. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 10 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować