Angielskie bułeczki z rodzynkami (scones)

  • wyświetlono: 966 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, a na dodatek bardzo aromatyczne i skrywające w sobie słodkie rodzynki. Idealne na leniwe śniadanie z kubkiem kawy z mlekiem albo na popołudniową herbatkę. Najlepiej zróbcie je z podwójne podwójnej porcji, bo takie są dobre.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 35min

Składniki

8 dużych bułeczek:
- 220 g mąki pszennej (+ trochę do podsypania),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki zimnego masła,
- ok. 120 ml mleka + 2 łyżki (do glazurowania)
- 2-3 łyżki rodzynek.
Ponadto:
- jogurt grecki/śmietana i owoce/konfitura do dekoracji.

Sposób przygotowania przepisu:

Angielskie bułeczki z rodzynkami (scones)

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier, dokładnie mieszamy.
    Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy do suchych składników rozcieramy.
    Rodzynki płuczemy, dokładnie odsączamy, dodajemy do składników w misce, mieszamy.
  • 2. Do suchych składników wlewamy 1/3 mleka (ok. 40 ml), mieszamy, a następnie dodajemy resztę mleka - tyle by powstało gładkie i elastyczne ciasto.
    Ciasto szybko zagniatamy (należy to robić szybko, bo im dłużej się je zagniata, tym twardsze są babeczki).
    Ciasto rozwałkowujemy (lub rozbijamy) na podsypanym mąką blacie na grubość mniej więcej 1,5 cm.
    Foremką o średnicy 6 cm (lub szklanką) wycinamy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo w czasie pieczenia jeszcze urosną).
    Wierzchy bułeczek smarujemy mlekiem (na przykład za pomocą silikonowego pędzelka).
  • 3. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 12-15 minut na złoty kolor.

    Sposób ich podania jest dowolny, ja jednak polecam wypróbowaną przeze mnie wersję przedstawioną na zdjęciu - gęsty jogurt grecki + sezonowe owoce.
    Bułeczki te są także smaczne z konfiturą (najlepiej domową) i bitą śmietanką albo miodem.

Porady

Jeżeli preferujecie bułeczki z miękką skórką, wystarczy po upieczeniu przykryć je na ok. 3-5 minut wilgotną, bawełnianą ściereczką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatarodzynkidla dziecibułeczkido kawysłodkie bułeczkikuchnie światakuchnia angielskaAngliabułeczki śniadaniowesconesbułeczki z rodzynkamisłodkie śniadaniena drugie śniadaniesłodkie wypiekiciasteczka z rodzynkamiprzepis_miesiąca1000ciasteczka śniadaniowe

Komentarze

Podobne przepisy

Cynamonowo - czekoladowe bułeczki z rodzynkami

Dodane przez: zzewa

Cynamonowo - czekoladowe bułeczki z rodzynkami

Jak raz je zrobicie to się uzależnicie....

Deser Angielski z truskawkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Deser Angielski z truskawkami

Deser po prostu pyszny ! Co tu...

Scones

Dodane przez: Konto nieaktywne

Scones

Kruche, delikatne, maślane scones,...

cynamonowe bułeczki

Dodane przez: PolskaGotuje

cynamonowe bułeczki z rodzynkami - słodkie...

pyszne zdrowe śniadanko lub deser

pączusie z serka homogenizowanego

Dodane przez: klementynka

angielskie pączusie z serka homogenizowanego

Bardzo delikatne pączusie, które...

paczki

Dodane przez: AnnaKoziel

Angielskie pączki z różą

Mamy teraz okres karnawału, a tłusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE