Cynamonki- odrywane bułeczki

4.79 (197 ocen)

Zapach jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia cynamonek jest cudowny! Same bułeczki są mięciutkie, puchate, lekko maślane, z wyczuwalną nutą cynamonu.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1/2 szkl ciepłego mleka
    1 jajko
    2 łyżki stopionego masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    60 g stopionego masła
Wystaw ocenę:

4.79 (197 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Pieczeń

Cynamonki- odrywane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".

    Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 1,5 godziny.
  • 2. Ciasto podzielić na 6 dużych lub 12 mniejszych części. Uformować okrągłe bułeczki. Umieścić je w niedużych odległościach od siebie w blaszce o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Podczas wyrastania bułeczki powinny zlepić się ze sobą.
  • 3. Przed pieczeniem wysmarować każdą stopionym masełkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180 st,C przez około 30 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować