Sticky buns czyli bułeczki w karmelu

  • wyświetlono: 1091 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu.

Patusia
  • 120min

Składniki

Składniki na 16 bułeczek:

Na ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
20g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
60g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
pół łyżeczki soli

Na posypkę cynamonową:
40g stopionego masła
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Na glazurę karmelową:
80g masła
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka (można pominąć)
3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane)

Sposób przygotowania przepisu:

Sticky buns czyli bułeczki w karmelu

  • 1. Ciasto: drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).Następnie ciasto ponownie krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 1cm.

    Posypka: cynamon mieszamy z cukrem. Roztopionym masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie mieszanką cynamonowo - cukrową. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 16 kawałków.

    Glazura: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Glazurę wylewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Na glazurę wsypujemy równomiernie orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Na przestudzonym karmelu układamy pokrojone kawałki ciasta w odstępach około 1cm. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić przykrywamy formę folią aluminiową.

    Po upieczeniu formę z bułeczkami odstawiamy na 15 minut do przestudzenia, następnie formę odwracamy do góry nogami i bułeczki przekładamy na talerz lub deskę. Najlepiej smakują na ciepło.

Porady

Dodatkowo do nadzienia (posypki cynamonowej) można dodać pokrojone w kostkę jabłko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatacynamonorzechykarmelbułeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Pomarańcze w karmelu

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Pomarańcze w karmelu

Smaczny deser, który przepięknie...

Jabłka w karmelu

Dodane przez: jaga

Jabłka w karmelu

Pyszny dodatek np.do pieczonych...

SZARLOTKA Z KARMELEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Tym razem wersja na niesamowicie...

cinnamon buns

Dodane przez: paolineczka

Cinnamon buns

Tradycyjne amerykańskie bułeczki...

Dodane przez: nojer1234

Szyszki w karmelu

Przepis dostałem od cioci kiedy...

Banany w karmelu1

Dodane przez: Elisa

Banany w karmelu

Deser idealny, bez skomplikowanych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE