Hot cross buns – bułeczki angielskie z krzyżykiem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i aromatyczne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii je się na śniadanie w Wielki Piątek. 

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    mleko 40 ml,
    drożdże świeże 25 g,
    mąka 1 łyżka,
    cukier 1 łyżeczka,
    Ciasto:
    mąka 600 g,
    masło 75 g,
    jajko 1 sztuka,
    cukier 1/2 szklanki,
    ciepłe mleko 210 ml,
    rodzynki 80 g,
    skórka pomarańczowa 1 łyżka,
    cynamon 1/2 łyżeczki,
    przyprawa do piernika 1/4 łyżeczki,
    sól 1 szczypta,
    Do smarowania bułek przed upieczeniem:
    żółtko 1 sztuka,
    mleko 1 łyżka,
    Dekoracja – krzyżyki:
    mąka 1/2 szklanki,
    olej 2 łyżki,
    woda 5 – 7 łyżek,
    Do smarowania bułek po upieczeniu:
    sok pomarańczowy 1/4 szklanki,
    cukier 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Hot cross buns – bułeczki angielskie z krzyżykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę zmiksować z masłem do powstania grudek. Dodać zaczyn oraz cukier, jajko, ciepłe mleko, sól, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Dekoracja - krzyżyki: Mąkę wymieszać z olejem i wodą. Masa nie może być ani za rzadka aby krzyżyki się nie rozlały podczas pieczenia ani za gęsta, bo wtedy źle będzie się ją wyciskać. Masę przełożyć do worka cukierniczego albo szprycy i wyciskać na bułki dwie kreski – poziomą i pionową. Bułki piec 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Sok z pomarańczy zagotować wraz z cukrem i posmarować nim bułki zaraz po upieczeniu.

Porady

W trakcie pieczenia bułki można przykryć aby zbyt mocno nie zarumieniły się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować