Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas)

4.5 (187 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tortilla de patatas czyli wspaniała hiszpańska uczta na jednej patelni. Szybko, smacznie i niedrogo. Możemy serwować ciepłe jako dodatek do obiadu lub tak jak oryginalnie jedzą ją Hiszpanie czyli na zimno do śniadania czy kolacji.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na patelnię o średnicy 26cm)
    4 duże ziemniaki
    mała cukinia
    około 200g kiełbasy (chorizo lub innej dowolnej)
    6 jajek
    100ml słodkiej śmietanki
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, ostra papryka, oregano
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortilla ziemniaczana 1. Ziemniaki kroimy w jak najcieńsze plasterki.
  • Tortilla ziemniaczana 2. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i plasterki kiełbasy. Smażymy aż ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas podrzucając. Można na kilka minut zmniejszyć ogień i dusić pod przykrywką. Ziemniaki lekko dociskamy tak, aby było miedzy nimi jak najmniej wolnego miejsca. Wyrównujemy górę.
  • Tortilla ziemniaczana 3. Jajka, śmietankę, przeciśnięty czosnek, oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę. Zalewamy nią ziemniaki i czekamy, aż dół i boki się zetną. Na patelnie kładziemy duży talerz i obracamy ją. Następnie zsuwam tortille z talerza na patelnie i smażymy z drugiej strony.
  • Tortilla ziemniaczana 4. Zalewamy nią ziemniaki i czekamy, aż dół i boki się zetną. Na patelnie kładziemy duży talerz i obracamy ją. Następnie zsuwam tortille z talerza na patelnie i smażymy z drugiej strony.

Porady

Możemy serwować ciepłe jako dodatek do obiadu lub tak jak oryginalnie jedzą ją Hiszpanie czyli na zimno do śniadania czy kolacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować