Pasta z ciecierzycy i szpinaku

4.49 (177 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Z ciecierzycy najczęściej przygotowuje pasty. Tym razem powstała szpinakowa, którą gorąco polecam:). Poza smakiem zachwyca pięknym zielonym, wiosennym kolorkiem.
Pasta pysznie smakuje w połączeniu z pomidorem lub ketchupem. Idealnie sprawdzi się na zdrowe śniadanie lub kolację.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 szklanka ciecierzycy,
    • spora garść młodego szpinaku,
    • 2 -3 ząbki czosnku,
    • oliwa z oliwek (około ¼ szklanki),
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • papryka mielona do smaku,
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty

Pasta z ciecierzycy i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowaną ciecierzycę studzimy 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc by napęczniała. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
  • osuszamy szpinak 2. Szpinak przepłukujemy i osuszamy.
  • dodajemy szpinak do ciecierzycy 3. Przestudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy.
    Do wstępnie zmiksowanej dodajemy odsączony szpinak oraz przyprawy.
  • masę doprawiamy do smaku 4. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
    Gotową pastę przekładamy do słoiczków. Przechowujemy do tygodnia w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować