Curry z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku

4.5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonałe curry nie tylko dla wegetarian.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żółta cebula (posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (posiekane): 2 ząbki
    - 3 cm kawałek imbiru (starty na drobnej tarce): 1 sztuka
    - olej ryżowy: 3 łyżki
    - kumin: 1 łyżka
    - nasiona kolendry: 2 łyżki
    - kurkuma: 1 łyżka
    - chilli w płatkach: 1 szczypta
    - ekstrakt drożdżowy (Marmite lub Vegamite (dost. np. w Kuchnie Świata)): 2 łyżki
    - czerwona soczewica: 4 łyżki
    - śmietanka kokosowa: 6 łyżek
    - mały brokuł (podzielony na różyczki): 1 sztuka
    - gotowana ciecierzyca: 400 gramów
    - baby szpinak: 100 gramów
    - cytryna: 1 sztuka
    - ziarna sezamu (uprażone): 1 łyżka
    - orzechy nerkowca (posiekane): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, cebulę, czosnek i imbir miksujemy w blenderze.
  • 2. W rondlu rozgrzewamy olej i przez kilka chwil prażymy zmielone przyprawy. Następnie wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy ekstrakt drożdżowy i doprowadzamy do wrzenia.
  • 3. Dodajemy soczewicę i śmietankę kokosową. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż soczewica zrobi się miękka. Zajmie to od 20 – 30 minut. Na tym etapie potrawę trzeba dość często mieszać żeby się nie przypaliło.
  • 4. Następnie dodajemy brokuły i szpinak i gotujemy dalsze 5 – 6 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę, sok z cytryny, sezam i orzechy i całość dobrze mieszamy. Curry możemy podać z brązowym ryżem lub kaszą bulgur.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować