Curry z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory, cebulę, czosnek i imbir miksujemy w blenderze.
2.W rondlu rozgrzewamy olej i przez kilka chwil prażymy zmielone przyprawy. Następnie wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy ekstrakt drożdżowy i doprowadzamy do wrzenia.
3.Dodajemy soczewicę i śmietankę kokosową. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż soczewica zrobi się miękka. Zajmie to od 20 – 30 minut. Na tym etapie potrawę trzeba dość często mieszać żeby się nie przypaliło.
4.Następnie dodajemy brokuły i szpinak i gotujemy dalsze 5 – 6 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę, sok z cytryny, sezam i orzechy i całość dobrze mieszamy. Curry możemy podać z brązowym ryżem lub kaszą bulgur.
Komentarze